Brusselse adresjes

Hier vul ik gaandeweg mijn favoriete adresjes in Schaarbeek en Brussel aan! Nieuwe vondsten? Golden oldies over het hoofd gezien? Laat het mij weten!

Kindvriendelijke brunch-adresjes

Leopold Café Presse (open op zaterdag en zondag).

Ontdekt toen: de Franstalige Schaarbeekse vrienden waar ik regelmatig een ontbijtvergadering mee doe stoked waren dat er een vestiging van deze koffiebar open ging in Schaarbeek. Die bevindt zich in de Plaskywijk en is heel gezellig, je kan er ook lunch afhalen of eten. Het origineel aan Montgomery is echter nog meer de max, want er is een toffe speelhoek met klimding voor kinderen achteraan in de zaak. Ook borstvoedingsvriendelijk, gezellige zeteltjes genoeg om je in neer te ploffen. Bij mijn weten is er wel geen verzorgingskussen.
Aanbod: lekkere koffie, smoothies, zoete en hartige hapjes, ook plantaardige melk. Ook een non-food aanbod: leuke gadgets, kinderboekjes en vanalles van Kuifje.
Nadelen: soms heel druk en dan moet je even aanschuiven aan de toog terwijl je kind jengelt voor dat stuk cake dat je eerder beloofde. Als je je kinderen in de speelhoek plant moet je een plek in de buurt daarvan zien te bemachtigen.

Kamilou Arts-Loi (open op zaterdag en zondag)

Ontdekt toen: Kamilou, een Brusselse foodservice bedrijf met een fijne filosofie, mij bekend van de catering in Mundo-B en WIELS, een vestiging opende vlakbij mijn werk. Ze waren ook open voor brunch en toen ik een plek zocht voor ons mama-babbelgroepje voor een post-postnataal verlof-reünie kwamen we hier terecht. Wij kwamen in de early days en waren bijna alleen, maar voor een grotere groep is reserveren wellicht aangewezen.
Aanbod: een lange tafel om samen aan te zitten, een speelhoekje voor kinderen, een all you can eat heerlijke brunch met veel veggie opties, en mogelijkheid om even naar buiten te gaan in het politiek-economisch hart van Brussel – wat heb je nog meer nodig? Er is ook een verzorgingskussen.
Nadelen: toen wij gingen was er alleen de all-you-can eat-formule, dus geen à la carte en ietsje duurder dan een gemiddelde salade (check even of dit nog steeds van toepassing is als je reserveert)

Chicago Café (open op zondag en zaterdag)

Chicago Café
Uren plezier in de speelhoek van Chicago Café

Ontdekt toen: we hier afspraken met een groep mama’s tijdens ons gezamenlijk zwangerschapsverlof. Een absolute klassieker onder de Brusselse kindvriendelijke adresjes, die belachelijk lang onder mijn radar bleef. Ruim maar toch gezellig, lekker en simpel eten en een hoop amusement voor de allerkleinsten. Mijn vierjarige gaat er doodgraag heen en verdwijnt makkelijk voor een uur naar de speelhoek terwijl ik van een cappuccino met havermelk nip. Om dan terug te komen voor een stuk chocoladetaart, ah ja.
Aanbod: een grote zaal met tafeltjes waar je altijd wel een vrije plek vindt en twéé speelzones voor kinderen met veel leuk speelgoed. Een toog met taarten en een kaart met quiches, salades, pasta, ontbijt, aardappelen in de schil, quesedila’s… veel veggie en vegan ook! Verzorgingskussen aanwezig en het spreekt voor zich dat ze ook borstvoedingsvriendelijk zijn.
Nadelen: het grote refter-gevoel maakt het een beetje rumoerig, maar nog altijd honderd keer aangenamer dan de gemiddelde binnenspeeltuin.

La Laiterie (open op zaterdag en zondag, vanaf 11u30)


Ontdekt toen: deze eetgelegenheid in 2018 na veel vertraging (het werd zelfs een politieke running gag) open ging in het hart van het Josaphatpark. Vernoemd naar de originele Laiterie (= plek waar je melkdrankjes kan drinken) die op dezelfde plek stond en in 2003 afbrandde. De locatie is top, de kaart heeft een hippe en alternatieve uitstraling, je kan er ook buiten zitten en het eten is erg lekker.
Aanbod: ruime en lichte plaats om binnen te zitten, fijn terras buiten waar de kinderen kunnen spelen op het pleintje. Binnen is er ook een speelgoedkast die gebruikt mag worden. Op de kaart: drankjes – van koffie tot zelfgemaakte limonade, heerlijke hartige wafels, soepjes, croques, waterijsjes. De cake raad ik persoonlijk niet aan. Er zijn regelmatig jazz optredens ter plaatse.
Nadelen: de snelheid van de service was van in het begin een ernstige tekortkoming en blijft een pijnpunt. Voor een koffietje van 15 minuten is dit misschien niet de beste keuze. Anderzijds heb ik begrip voor het feit dat ze zich heel flexibel moeten kunnen organiseren: het park stroomt soms snel vol bij enkele zonnestraaltjes, en het terras van de Laiterie dus ook.

Coming soon: restaurants in Schaarbeek, lokale winkeladressen, …